Onze aanpak
Sinds 2010 werken alle dertien Zeeuwse gemeenten, de GGD Zeeland, Emergis Preventie en de Politie Zeeland West-Brabant aan de integrale aanpak van alcoholmatiging bij jongeren. Deze integrale aanpak wordt uitgevoerd onder de campagnenaam ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’, afgekort tot LZNVZ.
De afgelopen jaren zijn er positieve resultaten voor LZNVZ behaald, waaronder een afname van het aantal ‘binge-drinkers’ (het in korte tijd veel alcohol drinken) en een stijging van de gemiddelde startleeftijd voor het drinken van alcohol (van 14,6 jaar in 2011 naar 15,1 jaar in 2016). Ook steeds meer ouders staan achter de NIX18 norm: geen alcohol voor je 18e.
Inzet op het thema alcoholpreventie blijft noodzakelijk!
Jongeren drinken nog steeds te vroeg, te vaak en te veel alcohol. Samen willen we ervoor zorgen dat jongeren later, minder vaak en minder veel drinken. Gedragsverandering van iets wat zo is geworteld in onze cultuur kost tijd en energie en vergt een langdurige, integrale aanpak. Om dit te bereiken heeft LZNVZ voor de periode 2017-2022 een vernieuwde aanpak uitgewerkt. Daarbij wordt uitgegaan van inzet op vijf pijlers:
1. Inrichting van de omgeving
Het tegengaan van aanmoediging om te drinken door bijvoorbeeld het verbieden van ‘happy hours’ en supermarktstunts. Tal van studies hebben aangetoond dat het drinkgedrag van jongeren wordt gestimuleerd door goedkope alcohol en alcoholreclame via radio, tv, internet en via sponsoring van sport- en culturele evenementen.
2. Regelgeving en handhaving
Hoe makkelijker alcohol beschikbaar is, hoe meer er geconsumeerd wordt en hoe omvangrijker de schadelijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om de beschikbaarheid van alcohol te beperken. Bijvoorbeeld inzet op een optimale handhaving zodat er niet geschonken wordt aan jongeren onder de 18 jaar.
3. Voorlichting en educatie
Met als doel om het draagvlak voor de norm ‘geen alcohol onder de 18 jaar’ te versterken. Zo zetten we bijvoorbeeld in op een Zeeuwse publiekscampagne, maar ook door middel van voorlichting aan ouders en jongeren zelf.
4. Signalering
Door vroegtijdig te signaleren kan er in een eerder stadium ingegrepen worden zodat problemen bij kwetsbare jongeren voorkomen kunnen worden of minder ernstig zullen uitpakken. Bijvoorbeeld door mentoren in het voortgezet onderwijs te trainen om dreigende alcoholproblematiek bij jongeren vroegtijdig te herkennen.
5. Advies en ondersteuning
Het doel daarbij is om effectief in te kunnen grijpen bij concrete incidenten onder jongeren door alcoholgebruik. Bijvoorbeeld een nazorgprogramma met het ziekenhuis voor jongeren die zijn opgenomen met een alcoholintoxicatie.