Nieuws

Alcohol en het coronavirus

De maatregelen die worden genomen en de angst voor het nieuwe coronavirus hebben gevolgen voor het alcoholgebruik in Nederland. Bij sommigen leidt het tot een toename van alcoholgebruik en neemt het risico op alcoholproblemen toe, anderen drinken juist minder. De corona-uitbraak roept veel vragen op, bijvoorbeeld over de mate waarin alcoholgebruik van invloed is op het verloop van de ziekte COVID-19. En of stoppen met drinken nu verstandig is.

Op de pagina van het Trimbos Instituut worden alle veelgestelde vragen en antwoorden beschreven. 

Hulp bij zorgen over eigen alcoholgebruik

Op verschillende websites is informatie en zijn handige apps te vinden. Ook is het mogelijk om contact te hebben met een hulpverlener; telefonisch, via mail of via chat.

- Voor online hulp bij het minderen of stoppen met alcoholgebruik is onder andere de website www.minderdrinken.nl geschikt. Dit is een online zelfcursus. Via een app is er bijvoorbeeld de ‘’Maxx-app’’ beschikbaar, die je helpt om om te gaan met lastige situaties.
Bekijk en download de Maxx app

- Op www.emergiscoronavirus.nl staan tips, hulp en advies voor in deze lastige tijd. Ook al is het hebben van contact in deze periode misschien iets lastiger, Emergis wil er wél voor je zijn. Extra psychische ondersteuning biedt de Emergis telefoonlijn via 0113-267080. 

- Voor vragen kan er ook gebeld, gemaild of gechat worden met de alcoholinfolijn van het Trimbos-instituut. Verder is er op alcoholinfo.nl informatie beschikbaar over alcoholgebruik, de risico’s van gebruik en tips om te minderen of stoppen.

Hulp bij zorgen over alcoholgebruik van anderen

Voor mensen die zich zorgen maken over het alcoholgebruik van hun naasten is veel online advies en hulp beschikbaar. Op diverse websites kunnen zij informatie en tips vinden en ook handige apps downloaden. Het is ook mogelijk om contact te hebben met een hulpverlener; dat kan telefonisch, via mail of via chat.

- Op de website samennuchter.nl wordt informatie en steun geboden voor mensen die zich zorgen maken over het alcoholgebruik van hun naasten. Ook voor zorgen over drugsproblemen van naasten kan hiernaar worden verwezen. Voor naasten zijn ook tips te vinden op alcoholinfo.nl.

- Stichting Naast biedt ondersteuning aan naasten van verslaafden met professionele hulpaanbod, zo kan er onder andere telefonisch advies worden gevraagd en bieden ze individuele begeleiding.

- Het Trimbos-instituut biedt informatie voor kinderen van ouders met een verslaving. Ook kunt u verwijzen naar kopstoring.nl of de Kindertelefoon. Via beide websites kunnen kinderen in contact komen met hulpverleners.

- Wie wil bellen, mailen of chatten kan terecht bij de alcoholinfolijn van het Trimbos-instituut, en bij de regionale instelling voor verslavingszorg.

Bron: Trimbos Instituut