Nieuws

Alcoholreclame. Uw kind ziet meer dan u denkt!

15 leerlingen van de Prinses Beatrixschool in Goes hebben meegewerkt aan een korte film over de invloed van alcoholreclames. De Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ en de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) willen met de film de bewustwording van de invloed van alcoholreclame onder ouders, gezondheidsvoorlichters en beleidsmakers vergroten.

"Ik snap dat jullie graag alcohol willen verkopen, maar maak het niet mooier dan dat het is."

In de film vertellen de Prinses Beatrixschool-leerlingen uit groep 8 op hun eigen manier of ze alcoholreclame zien, waar ze dat zien en wat ze er zelf van vinden. TikTok, Instagram, (bioscoop) films, YouTube en carnavalsliedjes: Het zijn allemaal manieren waardoor de kinderen in aanraking komen met alcoholreclames. Het valt de leerlingen op dat alcoholreclames op een aantrekkelijke manier worden overgebracht, zodat het bij je blijft hangen. Eén van de kinderen geeft aan: "Ik snap dat jullie graag alcohol willen verkopen, maar maak het niet mooier dan dat het is." Klik op onderstaande knop of scroll naar beneden om de film te zien!

Bekijk hier de film!

Rol van ouders
Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker kinderen alcoholreclame zien hoe meer ze geneigd zijn om voor hun 18e alcohol te gaan drinken. Ouders realiseren zich nog onvoldoende dat jongeren regelmatig met alcoholreclame worden geconfronteerd en dat dit invloed heeft op het toekomstige drinkgedrag. Als ouders hierover in gesprek gaan met hun kinderen dan kan dit ervoor zorgen dat jongeren minder gevoelig worden voor de effecten van alcoholreclame.

Het filmpje is onderdeel van de landelijke campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (www.ziendrinkendoetdrinken.nl). In de planning ligt om deze campagne in dit najaar te herhalen. De campagne wil duidelijk maken waarom het voor ouders en andere volwassenen beter is geen alcohol te drinken waar kinderen bij zijn.

Ter voorbereiding op de nieuwe campagne zal een handleiding worden gemaakt voor ouders met suggesties hoe ze het thema alcoholreclame met hun kinderen kunnen bespreken.