Nieuws

Examenfeestje? En verder NIX!

Op 9 juni horen de meeste eindexamenkandidaten of ze geslaagd zijn. Dan kan de vlag uit en beginnen alle eindexamenfeesten. En een feestje vieren kan ook zonder alcohol! De Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ doet een oproep naar de ouders van eindexamenleerlingen om hierover met hun kinderen in gesprek te gaan en te zoeken naar alternatieven, zoals alcoholvrije drankjes. 

Helaas hebben veel jongeren de neiging om op eindexamenfeesten veel te drinken. Ook jongeren die niet of maar weinig drinken, worden meegesleept of aangemoedigd om hieraan mee te doen. ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ vraagt aan alle ouders om duidelijke afspraken te maken over alcoholgebruik. Komt er een examenfeestje aan? Dat betekent outfits kopen, feesten, dansen, sjansen, uitzwaaien en verder NIX. Dus geen alcohol. Als pilot ontvangen de geslaagde eindexamenleerlingen van een aantal scholen bij de diploma-uitreiking een felicitatiekaart met een recept voor een alcoholvrije cocktail.

En verder NIX
De landelijke oproep ‘En verder NIX’ van NIX18, herinnert ouders eraan om met hun kinderen in gesprek te gaan over het gebruik van alcohol. Dit door te communiceren wat je allemaal wel kan doen bij een examenfeest. Maar dan met de toevoeging ‘En Verder NIX’, omdat alcohol daar geen onderdeel van hoeft te zijn.

Wat kan jij als ouder doen? Hoe ga je het gesprek aan? Lees via onderstaande knop tips over hoe je als ouder om kan gaan met de eindexamenfeesten!

Eindexamenfeest tips voor ouders