Nieuws

Ilonka over deelname Dry January

Water met frambozen en citroen

Dry January zit erop. Onze boodschap aan alle deelnemers: goed gedaan! Ilonka moeder van drie kinderen deelt met ons hoe zij haar deelname aan Dry January heeft ervaren.

“Ik deed mee met Dry January om te ervaren dat alcohol niet nodig is om meer plezier te ervaren. Mijn buurman deed ook mee en dat was een extra stimulans. Het Dry January avontuur heb ik positief ervaren. Op een verjaardag kreeg ik een keer de vraag: doe je geen wijntje mee? Dat heb ik niet gedaan en dat was helemaal oké. Soms werd er wel een beetje lacherig over gedaan, maar ik voelde mij wel gesteund door mijn omgeving. Ik had niet het idee dat ze mij minder leuk zouden vinden, zonder dat glaasje alcohol. En dat is gelukkig ook gebleken. Maar wat drink je dan wel bij een feestelijk moment? Dat is een vraag die ik nog steeds wel lastig vindt om te beantwoorden."

 Zou je nog een keer deelnemen met Dry January?
“Het wordt steeds makkelijker om geen alcohol te drinken, doordat steeds meer mensen dit doen. Ik zou zelf zeker nog een keer deelnemen aan Dry January. Ik raad ook anderen aan om mee te doen, of het nou in januari is, of een bewuste keuze voor een avond. Het draagt bij aan je bewustwording, doordat je ervaart hoe je je voelt zonder alcohol. En voor mensen die fysieke klachten hebben, kan het helpen om je beter te gaan voelen. Daarnaast vind ik dat wij een voorbeeld moeten zijn voor de jongere generatie om het niet alleen gezellig te kunnen hebben met een glaasje op en zo alcohol normaliseren. Hier liggen nog veel maatschappelijke kansen wat mij betreft. Want als je ‘proost’ typt in whatsapp, verschijnen er automatisch bier- of champagneglazen."

Een feestelijk alternatief
Samen met mijn man kan ik echt genieten van een fijne fles wijn bijvoorbeeld, en dat zit niet persé in het feit dat er alcohol in zit hoor. Het kan gewoon passend zijn bij een gerecht ofzo. Maar ergens is het toch gek dat ik naar een wijnwinkel ga om een fles uit te zoeken, en niet eens kan bedenken wat  anders te drinken tijdens een feestelijk etentje? Ik zie nog een uitdaging in het vinden van alternatieven. Alcohol heeft iets feestelijks en daarom wordt een alcoholvrij drankje al snel saai. Laten we alcoholvrije drankjes ook feestelijker presenteren in een mooi glas en elkaar inspireren met de simpele en lekkere alternatieven die er zijn.”