Nieuws

Meedoen aan IkPas leidt tot minder drinken op de lange termijn

Fris de lente in, detoxen, voorjaarsschoonmaak… Hoe je het ook noemt, we hebben in het nieuwe jaar vaak de behoefte om fris te beginnen. Meedoen met IkPas in februari/maart leidt tot hele goede resultaten, op korte én lange termijn!

Onderzoek

Het onderzoek dat het UMC Radboud vorig jaar deed naar de effecten op korte termijn van een maand geen alcohol drinken, lieten al hele gunstige effecten zien. De deelnemers waren matige drinkers (gemiddeld 1.5 glas alcohol per dag) en toch bleken hun leverwaarden, glucosegehalte en cholesterolgehalte er na een maand al op vooruit gegaan te zijn!

Maar ook op langere termijn heeft het 30 of 40 je alcoholgebruik op pauze zetten effect. Projectleider Rob Bovens heeft vanuit Tranzo, Tilburg School of Behavorial Sciences (Tilburg University) onderzoek gedaan onder de bijna 11000 deelnemers aan IkPas 2017.

Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de deelnemers een halfjaar na de actie nog steeds ruim 30% minder drinkt dan voor de deelname aan IkPas. Dat de hoeveelheid met een derde vermindert komt doordat men per gelegenheid minder wordt gedronken, maar ook doordat er minder vaak wordt gedronken, zowel doordeweeks als in het weekend.

Maar niet alleen drinken de deelnemers minder, ze merken ook andere positieve effecten van een maand het alcoholgebruik op pauze zetten.

Meer dan de helft van de deelnemers voelt zich lichamelijk fitter, 40% slaapt beter en 20% valt af.

Maar ook is bijna 60%, 6 maanden de actie, zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt. Ze kiezen bewuster wanneer ze drinken en hoeveel ze dan drinken. 43% van de deelnemers kan beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol en bijna 44% heeft het gevoel dat ze écht een gewoonte hebben doorbroken.

Ook heeft 38% van de mensen geld bespaard en 50% heeft het gevoel een goed voorbeeld te hebben gegeven aan jongeren.

Prachtige resultaten die laten zien dat 30 of 40 dagen je alcoholgebruik op pauze zetten bijdraagt aan een gezondere leefstijl. Doe je ook mee aan IkPas 2018? Op 14 februari gaan we weer van start met de 40 dagen, op 1 maart begint de 30 dagen-versie. Inschrijven kan nu al, via ikpas.nl. Meld je aan en ervaar de voordelen zelf!