Nieuws

Nederland zakt voor alcoholexamen.nl

Nederlanders hebben gemiddeld weinig kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol. Dat blijkt uit een peiling van PanelWizard in opdracht van het ministerie van VWS en het Trimbos-instituut. De respondenten scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Minder dan 9 procent van de deelnemers noemt spontaan dat alcohol het risico op kanker vergroot. Slechts 5 procent van de respondenten weet dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt. Jaarlijks zijn er meer dan 1000 gevallen van borstkanker waarbij alcohol de vermoedelijke oorzaak is.

Ken jij de risico's van alcohol? Je kunt nu zelf testen wat je weet over gezondheid en alcohol via www.alcoholexamen.nl. Het vergroten van kennis en bewustzijn over de gezondheidsrisico's van alcohol is een actie uit het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in 2018 heeft gesloten met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. 

Het onderzoek is een opmaat voor de start van een brede bewustwordingscampagne over de gezondheidseffecten van alcohol in 2020. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat 80 procent van de Nederlanders de richtlijn van de Gezondheidsraad kent in 2040.