Nieuws

Raad van State geeft Schouwen-Duiveland gelijk inzake wederverstrekking

De Raad van State heeft de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland vorige maand in het gelijk gesteld in het opleggen van een bestuurlijke boete van € 1.360,- aan een horecabedrijf wegens wederverstrekking van alcoholhoudende drank. Vanuit Laat ze niet (ver)zuipen zien we dit als een belangrijke mijlpaal in de handhaving en naleving van de Drank- en Horecawet.

Het voorval van wederverstrekking gebeurde al eind 2015 bij een discotheek in Renesse. De discotheek verstrekt polsbandjes aan jongeren die boven de 18 jaar zijn. Toezichthouders constateerden toen dat een meisje, dat geen polsbandje had en later 17 jaar bleek te zijn, een jongen aansprak en hem geld gaf. De jongen bestelde vervolgens een alcoholhoudend drankje bij de barmedewerker, waarna hij het drankje doorgaf aan het meisje. Dit gebeurde in het zicht van het barpersoneel.

Begin 2016 legde de burgemeester de discotheek hiervoor een bestuurlijke boete van € 1.360,- op wegens overtreding van de Drank- en Horecawet. De discotheek maakte hiertegen bezwaar bij de burgemeester. In overeenstemming met het door de onafhankelijke commissie bezwaarschriften uitgebrachte advies over deze zaak, werd het bezwaar door de burgemeester in heroverweging ongegrond verklaard. Tegen deze beslissing stelde de discotheek beroep in bij de Rechtbank. Eind 2017 stelde de Rechtbank de burgemeester van de gemeente in het gelijk. De discotheek ging tegen dit oordeel van de Rechtbank in hoger beroep.

Nu heeft ook de Raad van State geoordeeld dat er sprake is van wederverstrekking, waarbij de alcoholische drank kennelijk bestemd was voor het meisje. De Raad van State is van mening dat uit het controlerapport van de toezichthouders voldoende blijkt dat het meisje een alcoholhoudende drank van de jongen wilde hebben; want zij stond achter de jongen, had geen polsbandje om en seinde naar de jongen dat ze een rietje wilde. Omdat de discotheek ook voor personen van zestien jaar of ouder toegankelijk is, rust er volgens de Raad van State op de discotheek een extra verantwoordelijkheid erop toe te zien dat minderjarige personen geen alcoholische dranken kunnen verkrijgen. De burgemeester mocht in dit geval direct overgaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete, omdat dit is in lijn is met de beleidsregels uit het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol 2014-2018.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State.