Nieuws

Uniek aanbod voor sportverenigingen in Zeeland

eveline pleijte

Na een lange tijd gesloten te zijn, kunnen sportkantines op korte termijn weer uitkijken naar een heropening. Een mooi moment om een frisse start te maken met je club. En hoewel het misschien niet het eerste is waar je aan denkt, loont het wel om aandacht te hebben voor gezonder eten en drinken in de kantine. Want voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Welke stappen kun je nu al zetten naar een gezondere sportkantine?

Team:Fit is een werkwijze van JOGG en zet zich in voor een gezondere sportomgeving door het aanbod in sportkantines gezonder te maken. Team:Fit coach Eveline Pleijte vertelt over het kosteloos aanbod dat zij voor verenigingen hebben.

Jij bent een Team:Fit Coach, wat doe je precies?
Als Team:Fit Coach geef ik kosteloos advies aan sportverenigingen om deze gezonder te maken op de thema’s voeding, roken en alcohol. We werken nu natuurlijk voornamelijk vanuit huis, maar zodra het weer mag ga ik langs verenigingen om advies te geven. Zo heb ik meteen een beeld van de club, maar vooral ook van de uitstraling van de kantine. We kijken dan meteen naar de presentatie op en achter de bar, maar ook naar het beeldmateriaal en sponsoring bij de vereniging.

Wat is de gezondere sportkantine en wat is nu zo anders dan bij een ‘normale’ sportkantine?
Team:Fit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sportomgeving. De gezondere sportomgeving gaat niet alleen over voeding maar er is ook aandacht voor een rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholgebruik. Bij sportevenementen gaat Team:Fit voor een gezonder voedingsaanbod en gezondere sportsponsoring.

Bij de gezondere sportkantine gaat het niet alleen om de producten maar vooral ook hoe de producten worden gepresenteerd. De patat en de broodjes kroket hoeven niet uit het assortiment, maar we willen wel heel graag dat ernaast ook een gezonder alternatief wordt aangeboden. Bij een gezondere kantine gaat de aandacht naar de uitstraling van de kantine, liggen er bijvoorbeeld gezondere producten in het zicht, wordt er kraanwater aangeboden en ligt er fruit op de bar. Dat er nog patat op de kaart staat is dan geen probleem, maar de leden kunnen dan zelf de keuze maken om voor een gezonder alternatief te gaan.

Waarom is het juist in deze tijd belangrijk om een gezondere sportkantine te krijgen?
We merken zeker in deze tijd dat een gezonde leefstijl een veelbesproken onderwerp is en dat steeds meer mensen inzien dat het niet meer normaal is dat er alleen maar een vette hap te krijgen is bij een sportkantine. Voeding is in het dagelijks leven een steeds belangrijker onderdeel en we zien dan ook dat juist leden van een sportvereniging vaak heel blij worden van een gezondere sportomgeving. Een gezonde leefstijl is voor iedereen heel belangrijk en Team:Fit kan hier dan ook goed bij ondersteunen.

kantinebeeld

GOOD PRACTISE
Voetbalvereniging Zeelandia uit Middelburg is onlangs aan de slag gegaan met de gezondere sportkantine. Angela Verduijn, van Zeelandia vertelt:
“Het was leuk om zo bewust met het assortiment bezig te zijn en uit te zoeken wat wel en niet kan. Het uitzoeken kostte ons niet veel tijd. De scan wordt door Team:Fit gedaan en vanuit daar is goed te lezen wat je moet doen als je voor het bronzen, zilveren of gouden certificaat wil gaan. We zijn in eerste instantie voor de bronzen medaille gegaan. Dit kostte de club verder geen geld. We hebben een paar kleine aanpassingen gedaan in het aanbod van drinken en van verkrijgbaar snoep en chips. We hebben nog geen sponsor gevonden voor het groente en fruit wat we wekelijks weg gaven, dus betaalden we dat voor alsnog zelf. Ik rolde wat later in het proces in maar ik kijk er positief op terug. Alles werd duidelijk uitgelegd en met vragen kon ik altijd snel bij Team:Fit terecht.” 

Wat kunnen de verenigingen zelf doen? Zijn er tips? En waar kunnen ze meer informatie krijgen?
Op de website van Team:Fit kunnen alle verenigingen zich aanmelden. Voordat ze starten kunnen ze al een team samenstellen vanuit de vereniging met leden die gemotiveerd zijn en mee willen denken over een gezonder aanbod. Is er bijvoorbeeld in elke productcategorie al een gezondere keuze? Ga ook alvast eens kijken wat er voor de coronacrisis goed liep in de kantine en welke producten minder goed liepen. Andere leuke tips zijn hier te vinden.

Waar kunnen verenigingen zich aanmelden?
Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal en wil je starten met Team:Fit? Bekijk dan de website van Team:Fit of mail naar eveline.pleijte@teamfit.nl en ga meteen aan de slag! Als Team:Fit Coach voorzie ik je van kosteloos advies en begeleid ik het proces bij jouw vereniging of accommodatie!