Nieuws

Zien drinken doet drinken

Goed nieuws! Als opvoeder heeft u meer invloed dan u denkt om te voorkomen dat uw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verkleint de kans dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik.

‘Voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, wordt alcohol aantrekkelijk. Daardoor bestaat het risico dat ze op jonge leeftijd beginnen met drinken en op latere leeftijd te veel en te vaak gaan drinken.’

Kinderen ontwikkelen al vanaf hun tweede jaar zogenaamde alcoholcognities: ze leren over alcohol. Vanaf het vierde jaar beginnen kinderen te onthouden wanneer hun ouders drinken. Ook merken ze dat het gedrag van hun ouders verandert, nadat ze hebben gedronken. Vanaf hun zesde jaar hebben kinderen positieve verwachtingen over de effecten van alcohol. Dat betekent dat veel kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

‘Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen geef je ze het goede voorbeeld mee.’

De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. De alliantie zet zich met deze campagne in om ouders en andere opvoeders meer bewust te maken van hun voorbeeldfunctie wanneer ze alcohol drinken in het bijzijn van kinderen. We willen een positief signaal afgeven: opvoeders hebben meer invloed dan ze denken om problemen met alcohol bij hun kinderen te voorkomen. In samenwerking met GGD Zeeland en 1NUL1 geeft ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ aandacht aan de campagne in Zeeland.