Nieuws

Zien drinken, doet drinken: als ouder heb je meer invloed dan je denkt

Van 7 november t/m 13 november loopt de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’. Deze campagne is opgezet door de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. In deze week staan we stil bij het voorbeeldgedrag met betrekking op het alcoholgebruik van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind. De Zeeuwse Jeugd en Alcoholcampagne ‘Laat ze niet (ver)zuipen’, GGD Zeeland en 1NUL1 brengen samen de campagne in Zeeland onder de aandacht.

Beelden en verwachtingen over hoe men met alcohol omgaat, worden al vanaf een jonge leeftijd ontwikkeld. In het algemeen geldt dat kinderen die hun ouders zien drinken, positiever gaan denken over alcohol dan kinderen die hun ouders niet zien drinken. Dit vergroot de kans dat deze kinderen op jonge leeftijd gaan drinken en later te veel gaan drinken. Kortom: zien drinken, doet drinken.

 

Zien drinken, doet drinken in Zeeland

Voor de campagne is beeldmateriaal ontwikkeld waarop te zien is dat kinderen het gedrag van ouders eenvoudig kopiëren. Hiermee willen we ouders en andere volwassenen bewust maken van het feit dat hun drinkgedrag medebepalend is voor het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen. GGD Zeeland, 1NUL1 en ‘Laat ze niet (ver)zuipen!’ brengen de campagne onder de aandacht door dit beeldmateriaal en de bijbehorende boodschap te delen richting gemeenten, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, consultatiebureaus en andere samenwerkingsorganisaties. Meer informatie over de campagne staat op de website: www.ziendrinkendoetdrinken.nl.