Nieuws

Feestdagen van NIX

De feestdagen zijn weer in aantocht. Gezelligheid! Ook tijdens het kerstdiner en oudejaarsavond is het normaal dat jongeren niet drinken tot tenminste hun 18e jaar. Maar hoe leg je dat aan je puber uit?

Veel ouders weten dat je kind alcohol laten drinken slecht is voor hun hersenontwikkeling. De laatste jaren is dan ook het percentage 12-jarigen dat een glas alcohol gedronken heeft, gedaald met 53%. Ook onder 14-jarigen is een flinke daling te zien van 40%. Dat is zeker een verdienste van ouders die duidelijke regels zijn gaan stellen: geen alcohol tot tenminste 18 jaar.

Happy Drink
Maar hoe doe je het nu met de feestdagen? Volwassenen drinken zelf ook bij bijzondere gelegenheden en toch dat glaasje voor je kind inschenken is zo gebeurd. Maar een regel blijft alleen maar duidelijk bij kinderen als je consequent bent. Dus ook bij speciale gelegenheden thuis: geen alcohol als je nog geen 18 bent. Een tip: biedt een feestelijk alcoholvrij drankje aan, bijvoorbeeld een Happy Drink (www.happydrinks.nl).

NIX is de afspraak 
Ouders vragen zich vaak af of ze hun kind thuis moeten ‘leren’ drinken; dat is toch beter dan dat hij het later buiten mijn toezicht doet? Toch klopt dat niet. Onderzoek heeft laten zien dat jongeren die thuis drinken op termijn meer gaan drinken, zowel thuis als buitenshuis. Bovendien is er bij hen vaker sprake van problematisch alcoholgebruik (misbruik). Sterker nog: het feit dat thuis drank beschikbaar is gesteld, is bepalender voor later drankgebruik van jongeren dan het drankgebruik van ouders zelf. Het is daarom goed om duidelijk te zijn én te blijven, ook bij de feestdagen: geen alcohol tot 18 jaar. Het loont om de regel vol te houden, uw kind start gezond het nieuwe jaar, en wie wil er nou niet zo'n goed voornemen hebben?

Meer tips om het gesprek met je kind te voeren kun je op deze site hier vinden
Meer informatie vind je ook op www.nix18.nl, www.uwkindenalcohol.nl en www.jmouders.nl.

oud nieuw nix