Ouders
Uw kind en alcohol. Wat kunt u als ouder doen?
Er is veel bewijs dat het drinken van alcohol slecht is voor het brein van pubers dat nog minstens tot hun 24ste volop in ontwikkeling is. Daar komt bij dat als je jong begint en veel drinkt, de kans groter is dat je later verslaafd raakt aan alcohol. Het op jonge leeftijd drinken van alcohol levert niet alleen risico’s op voor de toekomst. Pubers die drinken hebben minder controle over hun gedrag en belanden eerder in vervelende situaties zoals ongelukken, vechtpartijen en ongewenste seks.
Ouders hebben invloed
Jongeren worden door veel factoren beïnvloed: vrienden, tv, social media, reclames… Toch heeft u als ouder (onbewust) meestal de grootste invloed op het gedrag van uw kinderen. Dit brengt met zich mee dat u als ouder ook verantwoordelijkheid draagt voor de manier waarop uw kind omgaat met alcohol. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen van ouders die een goed voorbeeld geven en proactief handelen met betrekking tot alcohol sneller geneigd zijn om een verstandige houding ten opzichte van alcohol te ontwikkelen.
Praktische tips
Veel ouders worstelen nog met de leeftijdsgrens van 18 jaar. We hebben een aantal tips voor u om u te helpen dit lastige onderwerp bespreekbaar te maken.
1. Stel duidelijke regels. De regel geen alcohol onder de 18 helpt écht!
Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders, beginnen later met drinken en drinken ook minder. Maak geen uitzonderingen, dus ook niet af en toe. Bespreek ook de consequenties bij het niet naleven van afspraken. Dit motiveert uw kind om de eerste keer alcohol te drinken, uit te stellen. Bovendien kan uw kind de consequentie als reden geven wanneer iemand hem of haar probeert over te halen om alcohol te drinken.
2. Blijf betrokken bij uw kind en stel vragen
Verdiep in wat uw kind te zeggen heeft en toon interesse. Probeer uit te vinden hoe uw kind over alcohol denkt. U kunt veel te weten komen door vragen te stellen zoals “Wat vind jij van alcohol?”, “Wat verwacht jij er van?” Leg de gevaren en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik uit en waarom de wetgeving er is. Focus op de kortetermijnrisico’s. Als uw kind begrijpt waarom, zal hij/zij zich eerder aan de afspraken houden. Op www.pratenmetuwkind.nl vindt u voorbeeldgesprekken om met uw kind over alcohol te praten.
3. Stimuleer positief gedrag
Bedenk een beloning voor goed gedrag. Dit motiveert uw kind om de eerste keer alcohol te drinken, uit te stellen.
4. Leer uw kind om ‘nee’ te zeggen
Zelfvertrouwen maakt het makkelijker om een drankje te weigeren onder druk van vrienden. Bereid lastige situaties samen voor en bedenk wat uw kind kan zeggen zodat het makkelijker wordt om in het ‘echt’ nee te zeggen.
5. Geef zelf het goede voorbeeld
Er zijn veel gelegenheden waarbij het drinken van alcohol voor volwassenen een gewoonte is. Jongeren zien dit en krijgen de boodschap dat het erbij hoort. Laat zien dat het gezellig is zonder alcohol.
6. Praat met andere ouders
Kinderen zeggen vaak ‘ja maar, iedereen mag het behalve ik’. Vaak blijkt niet niet waar te zijn. Praat met andere ouders en probeer ook afspraken met hen te maken bijvoorbeeld over regels en toezicht bij feestjes. Ouders staan samen sterker!
Meer informatie kunt u vinden op www.uwkindenalcohol.nl, www.pratenmetuwkind.nl en www.jmouders.nl.